Velge solcellepakke

Velge solcellepakke

Det er mange solcellepakker å velge mellom og ikke alltid så lett å vite hva man skal tenke på når man vurderer hvilke pakke man skal gå for. Vi har her forsøkt å lage en liten oversikt.

12v eller 230v

Noe av det første vi mener man må bestemme seg for er om man vil gå for en 12v eller 230v pakke.

Hvorfor velge 12v pakke

Med en 12v pakke har man en 12v batteripakke og man har ikke omformer til 230v. Man kan da ikke bruke 230v utstyr. Man har tilgang til TV, vannpumpe, mobilladere, lys, radio og mye annet 12v utstyr. Den store fordelen med en 12v pakke er at den er rimeligere enn en 230v pakke. Den er også generelt mye mer effektiv, da lys, TV, radio, mobilladere og annet utstyr er mye mer effektive enn om man skal gå veien via 230v omformer. Med 230v omformer går mye strøm tapt, samt at omformer må stå på hele tiden for å være klar til å gi strøm når du slår på f.eks. lampe. Med større strømforbruk må man ha større og flere solcellepaneler og batterier. På små hytter der det er trangt om plassen er dette kanskje ikke noe man vil prioritere.

Har man gått for en stor 12v pakke er det også ofte ikke noe i veien for senere å installere en 230v omformer som man vil bruke til spesifikt utstyr. Dette kan være kjøleskap, lader til elektroverktøy, symaskin eller annet som man ikke får tak i på 12v.

Størrelse på 12v pakke

Tenk gjennom hva du vil ha av forbruk. Er det kun snakk om lys, radio og en liten vannpumpe holder det som regel med et solcellepanel på rundt 100 watt. Legger du til TV, litt flere rom og bruk litt mer utover høsten bør man ofte opp på en pakke med 200 watt solcellepanel. Brukes anlegget nesten hele året og der er både TV, dieselvarmer, vannpumper og mye lys må man ha ett eller flere store solcellepanel på 400 watt eller mer. I pakkene våre er batteripakken tilpasset solcellepanelet, men likevel med valg. Brukes anlegget i lengre perioder og mer i den mørke årstiden, anbefales større batteripakke. Er det snakk om sommerbruk, klarer man seg ofte med mindre batteripakke.

  100W Solcelle 200W Solcelle 350W Solcelle 450W+ Solcelle
Lys og lamper X X X X
12V USB Mobilladere X X X X
12V Radio X X X X
Vannpumpe   X X X
12V TV   X X X
Bruk høst og vinter     X X
Bruk i lange perioder     X X
Omformer til mindre elektronikk     X X
Mulighet for omformer til kjøleskap       X

Hvorfor velge 230v pakke

Med en 230v pakke eller kraftpakke som det ofte går under, har man omformer som gir 230v ut i anlegget. Man installerer da 230v lamper, 230v TV etc. som om man var hjemme. Kjøkkenapparater, batteriladere, mobilladere etc. plugges i stikkontakten som om man var hjemme. Dette gjør bruken av anlegget enklere for familen og man trenger ikke forholde seg til spesielt 12v utstyr.

Størrelse på 230v pakke

Noe av det viktigste i en kraftpakke er omformeren. Denne bestemmer hvor stort utstyr som kan brukes. Omformeren må dimensjoneres etter den største forbrukeren. F.eks. bruker en kraftig støvsuger eller sag ofte rundt 2000 watt. Omformer må da være stor nok til disse og man må velge en kraftpakke på minst 3000 watt. Tenker man kun lys, mobil lader, TV, vannpumpe etc. på 230v , så kan det holde fint med en 1000 watt pakke. Ønsker man stekeovn, støvsuger, kjøkkenmaskiner etc. havner en raskt opp på et forbruk som krever en 5000 watt kraftpakke. Kraftpakkene våre er bygget rundt størrelsen på omformeren, slik at batteripakke og solcellepaneler er dimensjonert til å passe. Det vil likevel være noen valg med tanke på batteri og solcellepanel. For solcellepanel anbefaler vi så mye man får plass til og det er sjelden lurt å spare på størrelsen på solcellepanelene. Større og mer solcellepanel gir normalt raskere lading av batteripakken og mindre slitasje og lenger levetid på batteriene. Når det gjelder batteripakkens størrelse må man tenke på hvor lenge man normalt bruker anlegget om gangen. Lengre bruk gir krav til større batteribank eller hyppigere lading med aggregat ved behov.

Batteritype

Det er mange batterityper og størrelser å velge mellom. Man bør først bestemme seg for om man vil gå for AGM batterier eller Litium batterier. Dette valget har vi gått gjennom i en egen artikkel her. Har du ikke lest den, så anbefaler vi at du leser den nå.

Går man for en kraftpakke må man også bestemme seg for batterispenning: skal anlegget være 12V eller 48volt? Fordelen med en 12v batteripakke er at noe forbruk kan være koblet rett på batteribanken. Dette kan være lys eller andre forbrukere. Fordelen er at da må ikke omformer stå på og trekke strøm for å være klar til å gi lys når lysbryteren slås på. For de største pakkene gir valget seg selv, der man må gå for 48v pakke for å få en omformer med fornuftig pris og effekt. Går man for en 48v kraftpakke er det fortsatt mulig å sette inn en omformer fra 48v til 12v til å drifte f.eks. En Wallas eller Safire til oppvarming.

Oppvarming og varmtvann utenom

Det er veldig energikrevende med oppvarming og varmtvann, så dette må tas utenom solcelleanlegget, enten det er en kraftpakke eller 12v pakke. Til oppvarming anbefaler vi Safire oljekaminer, som er svært energieffektiv, både når det gjelder strøm og drivstoff forbruk. Til varmtvann er gassvannvarmer å anbefale.

Ingen solgaranti

Ingen av solcellepakkene kommer med solgaranti. På vestlandet kan solen være fraværende i ukesvis i strekk. I Nord-Norge har man mørketid. I slike tilfeller kommer man ikke unna å lade med aggregat og batterilader. Vi anbefaler å ha en kraftig batterilader med aggregat i bakhånd. Husk at selv med en kraftig batterilader, kan det ta timer å fylle på en stor batteribank. PS! Ikke se på batteriindikater på omformeren eller solcelleregulator for å bestemme om batteribanken er full, se på ladestrøm i ampere. Når ladestrøm i ampere går nedover mot 0A er batteriene virkelig fulle, ikke før!