Feilsøke Gassvannvarmer

Gassvannvarmere er ikke noe vi er vant til å bruke i Norge og det kan derfor være uvant eller vanskelig å få få disse til å virke som de skal. Vi har derfor laget en liten guide som kan hjelpe til med å feilsøke gassvannvarmeren din. Her har vi tatt utgangspunkt i en standard gassvannvarmer med autotenning. Det finnes flere typer gassvannvarmere, men prinsippet er det samme også med andre gassvannvarmere.

Sjekk koblingene

Det første man må sjekke er at vann og gasskoblinger er koblet på rett inntak og uttak. Dersom vann og gass har vært koblet fra om vinteren kan det være fort gjort å koble f.eks. inngang for kaldtvann på utgangen for varmtvann og visa versa. Kobles dette eller gasskoblingen feil, så vil ikke gassvannvarmeren virke.

Sjekk batteriene

For å åpne gassventilen kreves det god strøm og spenning fra batteriene. Dersom gassvannvarmeren ikke tenner kan det derfor være lurt å bytte disse med nye batterier. Merk at om batteriene er veldig kalde er det heller ikke sikkert de gir nok strøm til å tenne/åpne gassventilen.

Gassvannvarmeren slukker

Dersom gassvannvarmeren tenner som den skal, men slukker etter kort tid, så kan det tyde på dårlig tilgang på luft. Det er flere temperatursensorer på gassvannvarmeren og om disse registrer for høy temperatur, så kobler gassvannvarmeren ut. Pass på at det er nok ventiler for luft inn til rommet der gassvannvarmeren står. Pass på at røret for avgasser går mest mulig rett opp og ikke er blokkert. Pass på at andre «luftforbrukere» slik som avtrekksvifte på bad, kjøkkenventilator, vedovn etc. ikke konkurrer om den samme tilluften. Det er ingen vifte i gassvannvarmeren som trekker ut luften, slik at den vil evt. tape kampen om luften med en baderomsvifte.

En annen grunn til at gassvannvarmeren slukker kan være at det er lite gass igjen på gassflasken. Husk også at gassflasker i komposit og som står kaldt leverer mindre gass enn flasker som står temperert eller er av stål.

Det «tikker» ikke ved tenning

Når det tappes vann skal det høres en tikkelyd og man skal kunne se gnister ved brenneren. Dersom det ikke «tikker» må flow bryter og microbryter sjekkes. Når det tappes vann skal den blanke metallhendelen fra flow bryteren bevege seg ut fra micro bryteren. På micro bryteren skal det så poppe ut en liten oransje tapp og man skal kunne høre et lite klikk i denne. Micro bryteren gir så beskjed til elektronikken om å åpne for gass og starte tenningen.

Dersom flow bryteren ikke beveger seg ut må man sjekke vanntrykk og at vann er koblet rett.

Dersom den oransje tappen i micro bryteren ikke ikke kommer ut eller man ikke hører et lite klikk i den, så kan denne smøres med multispray, 5-56 eller liknende.

Flow bryter kan dras ut/aktiveres manuelt for kontroll.

Den metallfargede hendelen fra flowbryteren ligger mot micro bryteren.
Hendelen beveger seg ut når det tappes vann.

 

Hendel fra flowbryter kan man dra ut manuelt. Når hendlen dras ut, skal den
oransje tappen fra microbryteren kommer ut. Man kan høre et lite klikk idet tappen kommer ut.

Ingen gass til brenneren

Dersom det «tikker» som normalt når man tapper vann, men det ikke tennes noe flamme, så kan det være at gassventilen ikke åpner som den skal. Forsøk i første omgang å bytte til ferske og varme batterier.

Sjekk deretter at gassventilen åpner som den skal. Ta av gasslangen og prik ut filternettingen som sitter i gassrøret. Aktiver gassventilen ved å tappe vann eller manuelt aktivere flowbryteren. Man skal kunne se at gassventilen beveger seg 2-3mm. Dersom det ikke er bevegelse i gassventilen kan man forsiktig pirke i denne med en Q-tips. Smør ventilen ved å spraye multispray, 5-56 eller liknende inn i røret mens man aktiverer flow bryteren. Pass på å smøre ventilen ved behov senere. Særlig om det er lenge mellom hver gang den er i bruk, kan det være et problem at den «setter seg fast».

I gassrøret sitter et lite metallfilter som kan pirkes ut.

Metallfilteret som sitter i gassrøret.

Man kan se stempelet som åpner for gass, noen cm opp i gassrøret. Det beveger seg 2-3mm.

Et annet tips er å montere inn to ekstra batteri i paralell med eksisterende batterier. Da blir det mer kraft til å åpne gassventilen.

Sjekk også at det brukes en gassregulator som gir nok gass. Standard gassregulatorer gir bare 1,5Kg gass pr time. Er forbruket over dette, kan slangebruddsventilen i gassregulatoren koble ut og stenge for gasstilførselen. Bytt til en høykapasitets gassregulator.

 

PS! Sjekk alle gasskoblinger når du er ferdig med feilsøkingen.