Et solcelleanlegg på hytte uten strøm trenger minimalt med forberedelse til vinteren. Likevel er det noen punkt man bør tenke over for lengst mulig batteri-levetid og nytte av solcelleanlegget.
Selve solcellepanelet
Det er greit å sjekke solcellepanelet av og til. Sørlig greit er det kanskje om høsten, før den harde årstiden setter inn. Sjekk gjerne at solcellepanelet er rent og tørk gjerne over det med en fuktig klut. Dersom det er montert med regulerbare fester, så er det lurt å endre vinekelen, slik at det henger mest mulig ned, flatt med veggen. Med panelet nedtiltet har det mindre vindfang, samler mindre snø og fanger solstrålene bedre, siden solen står lavere på himmelen.
Sjekk gjerne også ramme og stativ/fester for skader og etterstram evt. løse skruer før høststormene setter inn.
AGM batteriene
Har du AGM batterier i solcelleanlegget, så er det her du gjør den viktigste forberedelsen til høst og vinterlukkingen. AGM batteriene er følsomme for lite lading gjennom vinteren og altfor mange har ødelagt batteriene sine ved ikke å passe på at de går høst og vinter trygt i møte.
Lad opp
Det viktigste du gjør er å lade opp AGM batteriene dine, så de er tilnærmet fulle. Ikke stopp ladingen fordi om solcelleregulator sier 100%, men fortsett ladingen til ampere (A) fra batteriladeren begynner å synke og går mot 0A. At solcelleregulatoren sier 100% fulle batterier, indikerer bare at full ladespenning er oppnådd. Batteriene trenger ikke være mer enn vel halvfulle.
Vurder å koble fra
Når batteriene er fulladet (fulladet på ekte), kan det vurderes om batteriene skal kobles fra om vinteren. Dersom anlegget ikke skal brukes før til våren og det er dårlig med solcellelading der hytta står, kan det være lurt å fysisk koble batteriene fra.
Dersom anlegget skal brukes eller det i løpet av vinteren er godt med lading fra solcellepanelene, må man ikke koble ifra batteriene. Storforbrukere som inverter, multipluss, kombienheter og omformere må likevel fysisk kobles ifra, enten ved å koble ut sikringen eller koble fra en av batterikablene.
12volt forbruket må man også gå over. Pass på at alt er avslått. Ikke stol bare på bryteren på solcelleregulatoren. Ved en eventuell omstart av solcelleregulatoren er standard innstilling at forbruket er på etter omstart. En uteglemt lampe eller gassalrm kan da bli stående på hele vinteren, nok til å tømme batteriene i de mørkeste periodene.
Litium batteri
Litium batterier har ingen problemer med å stå halvfulle, slik som AGM batterier. Tvert imot, så er det en fordel for litium batterier om de lagres ca halvfulle. For litium batterier må det også vurderes om de skal kobles ifra, men da av litt andre årsaker enn for AGM og blybatterier. Dersom de blir stående med lading hele vinteren og høsten, vil de tape seg raskere enn om de får stå ca halvfulle. Er batteriene helt fulle, så tapp de gjerne lit tned før de kobles ifra. Mange batterier har app eller display som viser hvor fulle batteriene er. Ikke stol 100% på det som vises her, men bruk sunn for nuft og sjekk også med batterispenningen. Over tid kan nemlig prosent visningen bli feil om den ikke har vært kalibrert på en stund.
Husk at litium batteriene kan gå i dvale i løpet av vinteren. Om det ikke er lading eller forbruk over et vist nivå, så går mange litium batterier automatisk i dvale.
Koblingsrekkefølge solcelleregulator
Dersom solcelleregulator skal kobles fra batteriene, er det viktig å gjøre det i rett rekkefølge.
Frakobling av solcelleregulator gjøres i denne rekkefølgen:
- Koble fra forbruk
- Koble fra solcellepanelene
- Koble fra batteriene.
Ved tilkobling av solcelleregulaltoren, gjøres det i omvendt rekkefølge:
- Koble til batteriene
- Koble til solcellepanelene
- Koble til forbruk
Særlig viktig er rekkefølgen ved tilkobling av solcelleregulatoren. Her er det viktig at batteriene kobles til først, da det er spenningen på batteriene som avgjør om mange regulatorer skal stille seg inn på 12v eller 24v batterispenning. Kobles solcellepanelene til først, så kan solcelleregulator lures til å tro det er et 24v anlegg, da spenningen fra ubelasted solcellepanel er mye høyere enn normal batterispenning. Dekk gjerne til solcellepanelene ved kobling, så reduseres faren for gnist når du kobler.
PS! Sjekk at solcelleregulator våkner til liv når batterien kobles til. Om ikke solcelleregulatoren våkner til liv, så sjekk sikring til batteri og at evt. litium batterier ikke er i dvale.